Slad
Společnost HAKUS a.s. se zaměřuje na dodávky vysoce kvalitních surovin pro vaření piva, nevyjímaje sladu. Na trzích v různých zemích působíme jako výhradní zástupci českého výrobce sladu Družina Dačice spol. s.r.o. a slovenského výrobce OSIVO a.s. Na základě úzké spolupráce s uvedenými výrobci sladů a vlastního zázemí dokážeme zabezpečit včasné a garantovaně kvalitní dodávky jak naším již stávajícím zákazníkům, ale i novým zájemcům o spolupráci s námi. Díky svým zkušenostem dokážeme poskytnout zákazníkovi kompletní servis dodávek, poradenské služby či případné konzultace s vysoce odbornými českými sládky.

Popis sladu
Slad je vyráběn ve sladovnách a vždy je zpracován a balen podle požadavků zákazníků. Výroba sladu je několikadenní proces tzv. sladování. Slad je nejčastěji rozlišován následujícím způsobem:
-
Slad světlý – neboli plzeňský slad jako základní surovina pro výrobu všech druhů piv
Slad mnichovský – surovina při výrobě tmavých piv
Slad vídeňský – surovina při výrobě polotmavých a tmavých piv
Slad karamelový – surovina při výrobě tmavých piv mnichovského typu
Slad čokoládový – surovina při výrobě tmavých a polotmavých piv mnichovského typu Slad barevný – surovina při výrobě tmavých piv mnichovského typu
Popis sladu pro využití
Slad světlý | Plzeňský slad | Vídeňský slad | Mnichovský slad |
---|---|---|---|
Barva/EBC | 3 – 5 |
7 – 9 |
I 12 – 17
II 20 – 25 |
Použití | Ležáky Všechny ostatní běžné druhy piv |
Exportní piva Sváteční piva |
Tmavá piva Sladová piva Černá piva |
Výsledek | Produkce všech světlých piv
Sladový základ pro speciální piva |
Produkce piv zlatavé barvy a plnosti chuti |
Zvýraznění charakteru piva a aroma Dosažení výrazné barvy piva |
Speciální slad | Melanoidní slad |
---|---|
Barva/EBC | 60 – 80 |
Použití | Tmavá piva Polotmavá piva Červená piva |
Výsledek | Zlepšení stability chuti a plnosti piva Korekce barvy piva Dosažení polotmavé barvy Optimalizace vystírání |
Pšeničné slady | Pšeničný slad -světlý- | Pšeničný slad -tmavý- | Pšeničný pražený slad |
---|---|---|---|
Barva/EBC | 3 – 5 |
7 – 9 |
800-1200 |
Použití | Pšeničná piva Svrchně kvašená piva Lehká, nízkoalkoholická a nealkoholická piva |
Pouze pro tmavá pšeničná piva a svrchně kvašená piva |
|
Výsledek | Tvorba typického aroma svrchního kvašení Produkce svěžích piv s výrazným řízem Podtržení typického pšeničného aroma |
Zintenzivnění aroma typického pro tmavá svrchně kvašená piva a barvy piva |
Karamelový slad | Karamelový slad | |
---|---|---|
Barva/EBC | 150 |
180 |
Použití | Světlá piva Exportní piva Výčepní piva Lehká a nealkoholická piva |
Svrchně kvašená piva pečivo |
Výsledek | Zvýšení plnosti chuti Zintenzivnění aroma Plnější, kulatější chuť Sytější barva |
zintenzivnění aroma tmavá piva |