Hořké chmele se vyznačují svou intenzivní chutí v pivu a jsou používány převážně pro výrobu ležáků.
Popis: Česká hořká odrůda chmele, která byla vyšlehtěna z hybridního potomstva odrůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Northern Brewer, Bor a Fuggle.
Tip: Tato odrůda je vhodná pro pivní chmelení a výrobu ležáku.
Popis: Tato odrůda byla vyšlechtěna z hybridního potomstva v České republice a název získal podle dvanáctistupňového piva „Premium“, u kterého je typická vysoká plnost chuti a výrazná chmelová hořkost.
Tip: Tato odrůda je svým složením vhodná pro druhé chmelení.
Popis: Typická polská odrůda, která má dvojí použití a obsahuje velký podíl hořkých látek.
Tip: Vhodné pro výrobu ležáků a první chmelení.
Popis: Tato odrůda se původně pěstovala v Anglii, odkud se rozšířila dále do světa. Pro tuto odrůdu je charakteristický vysoký obsah alfa kyseliny.
Tip: Vhodné pro výrobu ležáků, první a druhé chmelení.
Popis: Německá odrůda chmele, která může být použita jako univerzální hořký chmel, jelikož poskytuje vyváženou hořkost a je ideální v kombinaci s pozdním aroma chmele.
Tip: Vhodné pro ovocné druhy piva ale také pro výrobu ležáků.