Hořké chmele

Hořké chmele se vyznačují svou intenzivní chutí v pivu a jsou používány převážně pro výrobu ležáků.


 

Agnus

  • Alfa kyselina: 9,0 – 14,0 %
  • Beta kyselina: 5,0 – 9,0 %
  • Kohumulon: 28 – 38 %

Popis: Česká hořká odrůda chmele, která byla vyšlehtěna z hybridního potomstva odrůdy Žatecký poloraný červeňák, Sládek, Northern Brewer, Bor a Fuggle.

Tip: Tato odrůda je vhodná pro pivní chmelení a výrobu ležáku.


 

Premiant

  • Alfa kyselina: 7,0 – 10,0 %
  • Beta kyselina: 3,5 – 5,5 %
  • Kohumulon: 18 – 23 %

Popis: Tato odrůda byla vyšlechtěna z hybridního potomstva v České republice a název získal podle dvanáctistupňového piva „Premium“, u kterého je typická vysoká plnost chuti a výrazná chmelová hořkost.

Tip: Tato odrůda je svým složením vhodná pro druhé chmelení.

 


 

Marynka

  • Alfa kyselina: 8,0 – 12,0 %
  • Beta kyselina: 10,2 – 13,0 %
  • Kohumulon: 26 – 33 %

Popis: Typická polská odrůda, která má dvojí použití a obsahuje velký podíl hořkých látek.

Tip: Vhodné pro výrobu ležáků a první chmelení.


 

Northern Brewer

  • Alfa kyselina: 7,0 – 10,0 %
  • Beta kyselina: 3,5 – 5,5 %

Popis: Tato odrůda se původně pěstovala v Anglii, odkud se rozšířila dále do světa. Pro tuto odrůdu je charakteristické vysoký obsah alfa kyseliny.

Tip: Vhodné pro výrobu ležáků, první a druhé chmelení.

 


 

Brewers Gold

  • Alfa kyselina: 8,0 – 10,0 %
  • Beta kyselina: 3,5 – 4,5 %
  • Kohumulon: 40 – 48 %

Popis: Německá odrůda chmele, která může být použita jako univerzální hořký chmel, jelikož poskytuje vyváženou hořkost a je ideální v kombinaci s pozdním aroma chmele.

Tip: Vhodné pro ovocné druhy piva ale také pro výrobu ležáků.